Întrevederea Ambasadorului României cu compozitorul Arvo Part

La data de 19 ianuarie, Ambasadorul României a avut o întrevedere cu marele compozitor eston Arvo Part, la sediul centrului cultural care îi poartă numele, din localitatea Laulasmaa. Cu această ocazie i-a fost făcut cunoscut compozitorului faptul că președintele României, domnul Klaus Werner Iohannis, i-a conferit Ordinul Meritul Cultural în grad de Ofițer, în semn de apreciere pentru dăruirea, talentul și spiritul inovator de care a dat dovadă în întreaga sa creație muzicală, precum și pentru deschiderea arătată față de valorile culturale românești.

S-a convenit, de comun acord, ca ceremonia decernării înaltei distincții să se desfășoare la Ambasada României din Tallinn, în prima parte a lunii februarie.

Arvo Part este considerat ca fiind cel mai mare compozitor eston contemporan, prin creațiile sale muzicale, pentru orchestră sau cor, caracterizate printr-un stil minimalist, intitulat tintinnabuli, fiind comparat cu Claude Debussy, Bela Bartok sau George Enescu.
Născut la 11 septembrie 1935, în localitatea estonă Paide, a absolvit cursurile Conservatorului de Stat din Tallinn în anul 1963. Datorită neînțelegerilor avute cu autoritățile sovietice care au încercat să cenzureze spiritul liber al compozitorului, profund încărcat de misticism, acesta a emigrat în anul 1980 în Occident trăind alternativ în Germania și Austria. După redobândirea independenței Estoniei în anul 1991, Arvo Part a revenit în țara sa natală iar din 2010 s-a stabilit definitiv în localitatea Laulasmaa, unde, în anul 2015 a fondat Centrul Arvo Part.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post Navigation