Arvo Pärt îl omagiază pe Ghenadi Rojdestvenski

Maestrul Arvo Pärt împreună cu Arvo Pärt Centre au adus un ultim omagiu pianistului şi dirijorului rus Ghenadi Rojdestvenski (4 mai 1931 – 16 iunie 2018), ce a plecat la Domnul în data de 16 iunie.
Timp de peste 40 de ani, Rojdestvenski a dirijat compoziţiile semnate de Arvo Pärt în cele mai mari săli de concerte ale lumii.
Rojdestvenski este şi cel ce a înregistrat „Cantus in Memoriam Benjamin Britten“ alături de BBC Symphony Orchestra.

Pe lângă o îndelungată colaborare, Arvo Pärt și Ghenadi Rojdestvenski au fost legaţi şi de o trainică prietenie. În vara anului 2013, dirijorul împreună cu soția sa, Victoria Postnikova, l-a vizitat pe maestrul Arvo Pärt la Laulasmaa, urmărind cu interes etapele înființării Centrului Arvo Pärt și a arhivelor sale.
Deplin recunoscător, Arvo Pärt își amintește de prietenia și colaborarea cu îndrăgitul muzician:
„Ghenadi Rojdestvenski a fost, fără îndoială, unul dintre cei mai mari dirijori ai vremii noastre. Iubite prieten și coleg, am avut marea şansă de a-ţi admira talentul artistic şi fabuloasa ta tehnică dirijorală…
Nu voi uita niciodată faptul că, în urmă cu aproape 40 de ani, ai dirijat premiera lui „Cantus“ în Anglia, la Royal Albert Hall cum nu voi uita nici de recentul concert de pian, „Lamentate“, pe care l-ai dirijat în Sala de Concerte din Estonia în care se afla şi iubita ta soție, Victoria Postnikova.
Avea să fie una dintre cele mai frumoase interpretări ale acestei compoziții.
Odihnește-te în pace, dragul meu prieten.
Îţi mulțumesc.

Arvo Pärt“
Arvo și Nora Pärt, împreună cu Centrul Arvo Pärt, transmit pe această cale sincere condoleanțele familiei şi prietenilor lui Ghenadi Rojdestvenski.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post Navigation